20 tips til nye katteejere

tips til nye katteejere

Er du en første gang katteejer? Tillykke! Katte er fantastiske, og de kan holde os selskab, mens vi arbejder eller slapper af. Der er dog nogle ting, du bør vide, før du bringer dem hjem.

Du skal sørge for, at de har masser af kattefoder og vand, forsyninger til skraldespand, når naturen kalder, legetøj at lege med (som skrabepæl) og et sikkert sted for dem at sove om natten.

Hvis du overvejer at adoptere en killing snart-eller endda vil have nogle tips til, hvordan du plejer en-er dette blogindlæg perfekt til dig!

1. Hjælp din kat med at føle sig tryg og sikker

Katte har et instinktivt behov for at have kontrol over deres miljø. Hvis de ikke føler sig trygge eller trygge, hvor de bor, vil det vise, hvordan de handler omkring andre mennesker og dyr. Så sørg for at der er masser af skjulesteder i og uden for dit hus.

Katte kan også lide at klatre op i høje siddepinde, såsom hylder og vindueskarme. Du er måske ikke klar over dette, før du har taget din killing med hjem, men katte elsker at se, hvad der foregår under dem. De vil nyde at se fugle flyve over hovedet, egern snor sig gennem træer og rådyr græsser græs i nærheden.

2. Giv masser af legetøj og legetidsaktiviteter til din killing

Hvis du vil have din kat til at komme sammen med andre familiemedlemmer, skal du sørge for, at han altid har masser af legetøj til rådighed. En række forskellige typer legetøj giver ham mulighed for at udforske sin verden uden at kede sig.

Nogle ideer omfatter bolde, reb, fjerpinde, laserpegepinde, papkasser, plastposer fyldt med makuleret papir og fyldte mus. Hold disse genstande ude, så din kat ikke ved et uheld vælter noget i løbet af spilletiden.

3. Giv din kat plads væk fra mennesker

Hvis du planlægger at have mere end én kat, skal du give dem en vis adskillelse fra hinanden ved at tilvejebringe to forskellige områder i dit hjem. På denne måde vil de ikke kæmpe om territorium, når de spiller sammen.

Det er vigtigt at huske, at en kat har brug for cirka 12 kvadratfod boligareal pr. Voksenvægt. Så hvis du planlægger at tilføje en anden kat til din husstand, kan du overveje at købe et større bur.

4. Lad din kat udforske sit nye hjem på sine betingelser

Når du bringer din nye killing ind i dit hjem, skal han lade det meste udforske sig selv. Han burde lære alt om sine omgivelser, før du begynder at introducere ham for andre ting.

Når han føler sig sikker nok, skal du langsomt introducere ham for andre genstande og aktiviteter. Start med at lade ham snuse og undersøge forskellige overflader.

Tilføj derefter gradvist nye oplevelser, såsom at klatre op på møbler, hoppe nedenunder og gå på tværs af tæpper. Vær tålmodig! Husk, killinger tager længere tid at blive modne end voksne.

5. Lær din kat at bruge kattebakke korrekt

Det kan være udfordrende at lære en ung kat at bruge en kasse korrekt. Men når han mestrer at bruge det korrekt, er det meget mindre sandsynligt, at han tilsmudser sit soveværelse.

Det bedste at gøre er at placere skraldespanden nær indgangsdøren til dit hjem. På den måde vil din kat altid vide, hvilket rum der tilhører ham. Læg derefter et par centimeter avis under gryden.

Drys til sidst en lille smule affaldspulver oven på avisen. Når din killing træder på avisen, træder han lige ind i kattekassen.


6. Overfod ikke eller tving ham mad

Killinger fødes sultne. Så længe du leverer tilstrækkelige mængder mad af høj kvalitet til dit kæledyr, bør han ikke blive for stor. Du må heller aldrig tvinge foder til din kat.

Hvis du gør det, kan det forårsage alvorlige helbredsproblemer, herunder fedme. Så tilbyder i stedet små portioner flere gange i løbet af dagen.

7. Pas på tegn på sygdom i din kat

Din killing kan virke sund nu, men han har stadig brug for regelmæssige undersøgelser ligesom mennesker gør. Regelmæssige besøg hos dyrlægen er afgørende, fordi mange sygdomme begynder tidligt i livet. Ved at drage fordel af forebyggende plejetjenester kan du hjælpe med at holde din katteven glad og sund i de kommende år.

8. Slip af med uønskede kæledyr, før du bringer dem ind i dit hus

Inden du adopterer et dyr, skal du spørge dig selv, om dette særlige væsen ville passe godt ind i din livsstil. For eksempel, hvis du har børn, der har brug for opmærksomhed, mens deres forældre arbejder, er en hund måske ikke passende.

På samme måde nyder katte normalt ikke meget ofte at være sammen med børn. Så sørg for at vælge den perfekte ledsager til dit hjem først.

9. Giv passende træning og muligheder for legetid

Katte elsker at lege. De kræver også masser af øvelser for at forblive aktive. Sørg derfor for at give din kat tid til at løbe frit udendørs, når det er muligt.

Du vil måske endda investere i en snor, der kan trækkes tilbage, så han ikke går tabt udenfor. Prøv også at give ham legetøj med klokker indeni for at lokke ham til at udforske forskellige rum.

10. Hold øje med eventuelle helbredsproblemer

Katte er ikke kendt for at være særlig smarte skabninger. Men de kan fornemme ændringer i deres miljø bedre end hunde. Så hvis noget virker forkert, skal du være meget opmærksom på din lodne vennes adfærd.

Dette inkluderer alt fra usædvanlige lyde, der kommer ud af ingenting til mærkelige lugte, der dvæler i visse områder. Det er vigtigt at handle hurtigt, når der er et problem. Ellers kan din kat ende alvorligt skadet.

11. Pas på hans frakke og pels

En ren pels får din kat til at se godt ud. Plus at have dejlig pels hjælper med at beskytte mod sygdom. For at sikre din killings skind forbliver skinnende og blødt:

Børst dem regelmæssigt.
Brug en naturlig børste i stedet for en lavet af plastbørster.
Bade aldrig dine kæledyr, medmindre det er nødvendigt.

Badning fjerner olier, der naturligt fugter deres hud.

12. Vær sikker på at han har adgang til rent vand

Katte drikker vand konstant. Selvom de generelt er ret kræsne om, hvilken slags vand de foretrækker, sætter de fleste dyr pris på frisk drikkevand.

Det er dog vigtigt altid at overvåge, hvor meget væske din kat bruger. For lidt vand vil føre til dehydrering, hvilket kan resultere i nyresvigt.

13. Oprethold den rigtige temperatur

Hvis du bor et koldt sted i vintermånederne, vil du sandsynligvis bemærke, at din kat har problemer med at holde sig varm. Men omvendt, hvis du lever i varmt vejr hele året, vil din kat sandsynligvis ikke lide af overophedningsproblemer.

I begge tilfælde bør du give dit kæledyr tilstrækkeligt ly for ekstreme temperaturer. Overvej også at investere i en varmepude til brug på kølige nætter.

14. Pas på lopper!

Loppeangreb er almindeligt blandt katte. Heldigvis forårsager disse skadedyr sjældent alvorlige sundhedsproblemer. Alligevel kan lopper overføre sygdomme som bændelorm og ringorm.

Så længe din kat ikke viser tegn på sygdom, skal du ikke bekymre dig for meget om lopper. Bare hold dit hus grundigt rengjort og se efter nye pletter, hvor der kan komme lopper.

15. Overfod ikke din kat

Er overfodring fører til fedme; fedme øger risikoen for diabetes, hjertesygdomme, gigt, kræft og andre tilstande. Katte er ingen undtagelse.

Hvis du fodrer din katte mere mad, end hun har brug for, vil hun gå op i vægt hurtigere end normalt. Og dette ekstra fedt bliver gemt omkring hendes maveområde. Til sidst vil denne overvægt begynde at presse ned på hendes organer.

16. Sørg for, at hun får nok motion

Din kat fortjener noget kvalitets udendørs tid hver dag. Uanset om du har en lukket gård eller ej, kan du drage fordel af åbne områder i nærheden. Prøv for eksempel at gå ture sammen, mens du leger, eller lad din kat jage efter fugle og egern.

Du vil måske endda prøve at introducere ham for et andet dyr som en hund eller kanin. Disse aktiviteter hjælper med at styrke hans muskler og knogler. De forbedrer også hans mentale velbefindende ved at give ham masser af muligheder for at socialisere.

17. Hold ham sikker fra rovdyr

Som vi nævnte tidligere, kommer katte normalt ikke særlig godt sammen med andre arter. Det betyder, at rovdyr ofte retter sig mod dem. Desværre er det mange mennesker, der ikke er klar over, hvor farlige vildkatte er.

For eksempel kan en enkelt bid fra en cougar vise sig dødelig. Tilsvarende udgør coyoter en trussel, fordi de jager små pattedyr, herunder killinger.

Derfor er det vigtigt at sikre, at din kat forbliver sikker hjemme. Dette inkluderer at holde vinduer lukkede, når han sover inde.

18. Giv hende passende plejeværktøjer

Kender du disse plejeværktøjer designet specielt til hunde? Nå, der findes lignende produkter til katte. Nogle er udstyret med børster, kamme, negleklipper og saks.

Andre inkluderer specielle tandbørster og ørerensere. Uanset om du vælger en eller flere værktøjstyper, skal du sørge for, at din kat får regelmæssig adgang til dem for at vedligeholde sig selv korrekt.

19. Vær opmærksom på eventuelle sundhedsmæssige problemer

Du har allerede lært en del om at passe på din kat. Men tænkte du nogensinde på, hvordan du ville reagere, hvis der skete noget med din elskede ledsager? Ville du gå i panik? Eller ville du roligt vurdere, hvad der foregik, inden du træffer beslutninger?

Det samme gælder for din kat. Når det kommer til at håndtere medicinske nødsituationer, skal du forblive rolig og indsamlet. Ellers sætter du dig selv og andre i fare.

Så vær altid opmærksom på din kats adfærd, når hun virker syg. Hold øje med ændringer i appetit, aktivitetsniveau, vejrtrækningsmønstre, vandladningsvaner og alt andet, der ikke virker rigtigt.

20. Få hjælp til ikke at følge alle disse tips!

Hvis du følger alle disse tips, bør du se forbedringer inden for uger. Men hvis du opdager, at tingene ikke bliver bedre, kan du overveje at konsultere en dyrlæge.

De kan give yderligere råd efter behov. Derudover kan din dyrlæge udføre tests for at afgøre, hvorfor din kat ikke har det godt. Når du har fundet ud af problemet, kan du arbejde på at løse det.

Almindelige katteejerfejl

Almindelige katteejerfejl
Hvis du er ny til at eje en kat, så tillykke - du har taget et godt valg. Men før du begynder at tænke på, hvor sjovt det vil have en killing derhjemme, skal du bruge lidt tid på at lære mere om, hvad der går ud på at passe disse lodne venner.

Her er ni almindelige fejl, som folk begår, når de først adopterer en kat, sammen med tip til at undgå selv at begå de samme fejl.

Ikke nok tid til at forberede sig til dit kæledyr

Det vigtigste at overveje, når man tager en ny kat med hjem, er, om man har tilstrækkelig tid til at forberede sig. Du vil gerne give dit nye familiemedlem masser af opmærksomhed og kærlighed i overgangsperioden, så du vil ikke fortryde at have taget den ekstra tid, der er nødvendig for korrekt at introducere dem til deres nye miljø.

Du tror måske, at når du får din kat med hjem, vil den automatisk tilpasse sig livet i din husstand. Men desværre føler mange katte sig overvældede efter at være flyttet til et nyt sted.

Forskning viser, at cirka 30 procent af nyadopterede katte ender med at opgive inden for seks måneder på grund af stress forårsaget af bevægelse. Så hvis du ikke allerede har gjort det, ville nu være en perfekt mulighed for at bruge kvalitetstid med din nye ledsager.

Du ved måske ikke, hvor meget plads han har brug for

Når du vælger en ny kat, skal du beslutte, hvor stort et område han har brug for. Hvis du planlægger at holde flere katte sammen, skal du desuden vide, hvor rigeligt hvert rum skal være.

Katte har en tendens til at foretrække mindre rum, især sammenlignet med hunde. Det betyder, at du ikke bør forvente, at de deler opholdsrum med et andet dyr, medmindre du har separate værelser.

Det kan tage måneder, før dit nye familiemedlem tilpasser sig sit miljø

Katte er ikke særlig sociale væsener; derfor tager det ganske lang tid for dem at blive trygge omkring mennesker. Under denne justeringsproces kan dit kæledyr i første omgang virke genert eller endda aggressivt over for fremmede. Men så snart han føler sig sikker nok, begynder han at udforske sine omgivelser og til sidst kommer til at stole på dig.


Din kat kan være aggressiv over for andre kæledyr eller børn

Katte er naturligt territoriale, hvilket gør dem beskyttende over deres personlige rum. Som sådan ser de normalt andre dyr som potentielle trusler. Derfor, hvis du ikke holder din kat inde, mens du er udenfor, kan han hurtigt angribe små kæledyr eller børn, der kommer ind på hans domæne.

Han vil ikke spise, hvad du fodrer ham

Mange ejere antager, at fordi deres kat altid har spist godt, kan hun fortsætte med at spise sin nuværende kost på ubestemt tid. Selvom der ikke er nogen grund til, at du ikke kunne fodre din katte den samme dyrefoder, som du har fodret ham siden fødslen, er det bedst ikke at ændre noget, før din dyrlæge godkender det.


Hans kost bør ændre sig med årene

Når din kat bliver ældre, stiger hans ernæringsbehov også. Så når du beslutter dig for, hvilken type mad du skal købe, skal du kigge efter en, der indeholder protein- og fedtindhold af høj kvalitet. Sørg også for, at din kat spiser en passende mængde hver dag.

Glem endelig ikke at inkludere godbidder som tunfisk på dåse, kyllingeleverpostej, laks og osteterninger. Disse fødevarer hjælper med at tilfredsstille din kats instinkter til at jage og spise kød.

Dette blogindlæg er beregnet til at være en guide til nye kæledyrsforældre og eksisterende katteforældre. Vi håber, at du fandt det nyttigt, og vi vil meget gerne høre din feedback i kommentarerne herunder! Hvis der er andet du vil have os til at dække, så lad os det vide!