Sådan finder du de rigtige kæledyr til dig

Sådan finder du de rigtige kæledyr til dig

Uanset om du er en første gang kæledyrsejer eller en erfaren dyrlæge, er det en vigtig beslutning at vælge det rigtige kæledyr til din familie. Vi har tips og råd, der kan hjælpe.

Hvordan kommer jeg i gang?

Hvis du aldrig har haft et kæledyr før, skal du begynde i det små med at adoptere et som huskammerat. Du finder masser af information på dette websted om at vælge den rigtige race til dig og gøre dig klar til at bringe din nye bedste kammerat hjem. Hvis du allerede ejer et kæledyr, kan du overveje at tilføje et andet!

Der er masser af måder at nyde at have to eller tre dyr rundt i huset. Nogle familier deler måltider, mens andre foretrækker separate spiseområder. Uanset hvad der fungerer bedst for dig, skal du huske, at det ikke er nødvendigt at købe alt på én gang.
Start langsomt og byg langsomt op, indtil du føler dig godt tilpas med flere kæledyr, der bor i din husstand.


Hvilken slags kæledyr ville du vælge?

Der er hundredvis af forskellige racer til rådighed, men her er nogle populære valg:
Hunde
Katte
Fugle
Fisk
Firben og krybdyr
Hamstere
Kaniner
Andre små pattedyrracer


Hvilken type dyr ville du vælge, hvis du kun kunne vælge ét? Hvorfor?

Hund: De er loyale, kærlige, legende, intelligente, kærlige og altid ivrige efter at behage.
Katte: De er uafhængige, nysgerrige, venlige og ofte uartige.
Fugle: De er smukke, underholdende og lette at passe.
Fisk: De er fredelige, rolige og behøver ikke for meget plads.
Firben og krybdyr: De er aktive, nysgerrige og kræver lidt vedligeholdelse.
Hamstere: De er søde, nuttede og meget sociale.
Kaniner: De er yndige, energiske og ekstremt venlige.
Andre racer af små pattedyr omfatter marsvin, gerbiler, chinchillaer, ilder, mus, rotter, hamstere, præriehunde, pindsvin, pindsvin og egern, voles og mange andre arter.

Skal jeg være ekspert, når jeg skal beslutte, hvilken race der passer bedst til min familie?

Nej, der er ingen regel, der siger, at du kun må adoptere en bestemt race. De fleste er dog enige om, at større pattedyr vil give flere fordele end mindre.
For eksempel kan kaniner virke som et godt valg, da de er relativt billige og lav vedligeholdelse, men deres størrelse gør dem svære at håndtere.
På bagsiden betragtes katte generelt lettere at holde end hunde på grund af deres uafhængighed og manglende aggression over for mennesker. Så hvad skal du kigge efter, når du træffer din beslutning?

Her er nogle ting at tænke på:

Størrelse

Større betyder ikke nødvendigvis bedre. En stor hund kan være skræmmende for børn og svært at kontrollere. Men en mellemstor kat vil ikke optage alt rummet i dit hjem.
Og en stor kanin kommer ikke til at passe ind i et lille bur. Det samme gælder for ethvert andet dyr. Sørg for at vide, hvordan hvert dyr opfører sig, så du kan afgøre, om dets størrelse er passende til din livsstil.

Personlighed

Bare fordi noget ser sødt ud, betyder det ikke, at det har personlighed.
Hunde har en tendens til at være udadvendte og venlige, hvorimod katte normalt er reserverede og generte. Fugle er typisk glade fugle, der elsker opmærksomhed fra alle. Fisk er sjovglade fisk, der trives i vand.
Større dyr som heste og køer er også gode ledsagere. Glem heller ikke krybdyr og padder.
Mange firben og frøer er ganske føjelige og kommer endda ud i dagslys.
Andre typer krybdyr, herunder slanger, skildpadder, skildpadder, krokodiller, leguaner osv., Er mindre tilbøjelige til at ønske kontakt med fremmede. Vær dog forsigtig; disse skabninger er ikke kendt for at være blide, medmindre de er ordentligt uddannet.


Hvis du beslutter dig for et af disse kæledyr, skal du sørge for at forstå, hvordan du interagerer sikkert med det.Helbredsproblemer

Nogle racer bærer sundhedsmæssige problemer, mens andre er helt sunde. Dette omfatter både fysiske problemer og adfærdsforstyrrelser.
Det er vigtigt at undersøge disse oplysninger, før du adopterer et kæledyr. Du finder masser af nyttige ressourcer online eller på lokale krisecentre.

Koste

Der er masser af muligheder for små pattedyr i dag. Fra kaniner til gnavere, der er næsten altid en passende mulighed for ethvert budget.
Husk at større ikke er billigere. Hvis du køber for meget mad til en kanin, kan de blive syge. På samme måde betyder køb af dyrt legetøj til en killing at bruge penge på godbidder i stedet for nødvendigheder. Tag dig tid til at shoppe rundt og sammenligne priser mellem forskellige butikker.

Hvis du vælger en eksotisk art, skal du huske, at de kræver særlig pleje. De har brug for ordentlig bolig, regelmæssige dyrlægebesøg og specialiserede kostvaner. Disse omkostninger tilføjer hurtigt over tid.

Racespecifikke overvejelser


De fleste mennesker er ikke klar over, at mange husdyr er blevet avlet specifikt til menneskelig interaktion. Uanset om det er gennem selektiv avl eller krydsning, har husdyr ofte samme egenskaber.
Som følge heraf opfører de sig ens og reagerer godt på træning. Når du vælger hvilken type ledsagedyr du skal adoptere, skal du prøve at matche dyrets adfærd til din.
For eksempel, hvis du foretrækker et stille selskab, ville en fugl måske fungere bedst for dig. Eller måske passer en hvalp til nogen, der leder efter en legende ven.
Andre ting at tænke på
Alder og størrelse

Dyr modnes forskelligt afhængigt af deres alder. Hvalpejere føler sig undertiden skyldige i at give hvalpe væk efter kun seks måneder. De fleste hunde når imidlertid voksenalderen inden for to år. Katte kan leve alt fra 10 til 20+ år. Den gennemsnitlige levetid er 12-15 år.

Uddannelse

Selv når dit nye kæledyr kommer hjem med grundlæggende lydighedsevner, skal du stadig lære dem, hvad du forventer af dem. En hund skal vide, at man skal sidde, blive, være nede, rulle rundt, give hånd, hente, hæl, stå højt, ligge, gå pænt i snor og mere. På samme måde har en kat brug for at lære kommandoer som "kom her", "blive" og "forlade". At lære dit kæledyr tager tålmodighed, men vil betale sig senere.

Fodring


Foderplaner varierer betydeligt mellem forskellige arter. Små pattedyr spiser to gange dagligt, mens større må kun spise en gang om dagen. Kæledyr, der tilbringer hele dagen udenfor, skal indtage nok kalorier til at holde sig selv hele dagen. Sørg for at fodre dit kæledyr regelmæssigt, så deres fordøjelsessystem forbliver stærkt.

Adfærdsmæssige problemer


Hvis du overvejer at tilføje et andet medlem til din familie, skal du være forberedt på nogle udfordringer undervejs. Mange kæledyr oplever separationsangst, aggression over for andre dyr, destruktiv adfærd, frygt, etc. Vær tålmodig, da disse spørgsmål normalt løser sig i tide.

Held og lykke!
Jeg håber, jeg har hjulpet med at besvare nogle spørgsmål vedrørende valg af et kæledyr. Lad mig vide, hvis du har yderligere bekymringer. Held og lykke med at finde din perfekte lodne ven! :)